Hogyan lehet megszabadulni a visszatérő hüvelyi gyulladásoktól

Minden nő legalább egyszer az életében találkozik a hüvelygyulladással. A hüvelygyulladást hüvelynyálkahártya-gyulladásnak nevezik.

Kogoj Alison- okleveles természetes termékenységi tanácsadó, sok éves tapasztalattal, rendszerrelációs kapcsolatterapeuta és ápoló.

 

Előfordulhat a külső női nemi szervek gyulladása is, amit vulvitisnek neveznek, mindkettő gyulladását pedig vulvovaginitisnek. A hüvelygyulladást gyakran viszketés, égő érzés, fokozott és megváltozott váladékozás kíséri. A hüvelygyulladásnak számos oka lehet, de a leggyakoribb okok közé tartoznak a baktériumok, gombák, parazita fertőzések, hormonális változások és kémiai hatások. A következőkben a gombás és bakteriális hüvelygyulladást érintjük részletesebben.


Gombás hüvelygyulladás

A hüvelygyulladás egyik leggyakoribb oka, amellyel a nők több mint fele találkozik élete során, a gombák (Candida albicans) túlszaporodása által okozott gyulladás. Kis mennyiségű gomba már természetesen jelen van a hüvelyben, amely normál körülmények között nem szaporodik és nem okoz gondot. Számos tényező tönkreteheti a hüvely mikroflóráját, ami hozzájárul a gombák szaporodásához. A terhes nők, a cukorbetegek, a menopauzában lévő nők, a gyengébb immunrendszerű nők, a kemoterápiával, antibiotikumokkal kezelt nők és a hormonális fogamzásgátlást szedő nők hajlamosabbak a hüvelyi gombák elszaporodására. A természetes hüvelyflórát az agresszív szappanok használata, nedves környezet, a tampon és  napi nedvszívó betét használata is tönkreteszi.

A gombás hüvelygyulladás fertőzésének leggyakoribb tünete a hüvely és a nemi szervek külső részének irritációja, vörös és duzzadt hüvely, aludttejhez hasonló fehér, sárga vagy zöldes váladék. Gyakran előfordul viszketés is, amit és égő érzés is kísérheti, vizelés és nemi kapcsolat közben fokozódik. A nemi szervek külső részén fekélyek alakulhatnak ki.


A gombás hüvelyfertőzés kezelése attól függ, hogy mennyire súlyos.


A gyulladás egyszerű típusánál a kezelés 1-3 napig, súlyos gyulladás esetén 10-14 napig, sőt több hónapig is tarthat.



A gombás gyulladásokat gombaellenes szerekkel kezelik, amelyeket általában hüvelykúpok, krémek formájában használnak. Tartós kezelés esetén nőgyógyász utasítása szerint orális terápia alkalmazása is szükséges. A gombás gyulladás nem hagy maradandó következményeket, de az egyénben kiújulhat. Makacs és ismétlődő gombás fertőzések esetén – évente négyszer vagy többször – a partnert is meg kell vizsgálni.


Bakteriális hüvelygyulladás

A bakteriális hüvelygyulladás akkor fordul elő, ha a hüvelyben lévő baktériumok természetes egyensúlya megbomlik, és "káros" baktériumok szaporodnak el. Különböző okok változtathatják meg a hüvely savasságát, ami segít csökkenteni a hüvelyt egészségesen tartó laktobacillusok számát, illetve növelni a hüvelyben kellemetlen tüneteket okozó anaerob baktériumok szaporodását.

A bakteriális hüvelyfertőzés gyakrabban fordul elő szexuálisan aktív nőknél, különösen olyan nőknél, akik szexuális partnert váltanak vagy méhen belüli fogamzásgátlókat használnak. A bakteriális vaginosis jelei a hüvelyben fellépő égő és fájdalmas érzés, amely gyakran felerősödik a nemi aktus során, viszketés is előfordulhat. Krémes fehéres vagy szürke váladék jelenik meg, erős kellemetlen szaggal (leggyakrabban halszagú). A kellemetlen szag szexuális kapcsolat vagy intim szappan használata után fokozódhat, mivel mindkettő elősegíti a baktériumok gyors szaporodását.


A bakteriális gyulladás kezelése elengedhetetlen, mert ellenkező esetben a fertőzés átterjedhet a petefészkekre és a méhre, ami később problémákat okozhat a terhesség elérésében, terhes nőknél pedig a kezeletlen fertőzés átterjedhet a magzathártyára, ami a magzati hártyák fertőzéséhez vezethet: méhen kívüli terhesség és koraszülés.

 


A hüvely bakteriális gyulladását antibiotikumokkal kezelik, enyhe fertőzés esetén 5-7 napig, súlyosabb fertőzés esetén 10 napnál tovább tart a kezelés.



Hüvelygyulladás esetén a nők gyakran maguk próbálják enyhíteni és megszüntetni a tüneteket. A nem gyógyszeres intézkedések mindenesetre örvendetesek és szükségesek is, de bizonyos esetekben szükséges az orvosi vizsgálat.

Hüvelygyulladás és orvosi konzultáció

Nézzük meg, milyen esetekben, amikor gyulladás lép fel, feltétlenül szükséges az orvossal való konzultáció anélkül, hogy a gyulladást saját magunk próbáljuk megszüntetni.

▫️ Ha bakteriális fertőzésre gyanakszunk. Ha a gyulladás valóban bakteriális eredetű, az orvos antibiotikum terápiát ír elő.

▫️ Ha a gyulladás a terápia alkalmazása után nem javul. Ha a terápia nem hoz változást, vagy annak az állapota még romlik, további vizsgálatok (mikrobiológiai vizsgálatok) szükségesek.

▫️ Ha azt észleljük vagy gyanítjuk, hogy egy férfinál is vannak gyulladásos tünetek, pl.: péniszvörösödés, viszketés, váladékozás is előfordulhat, de a tünetek gyakran nem jelentkeznek. Az orvos tanácsot ad arról, hogy mindkettőjük számára megfelelő-e a kezelés alkalmazása, és előírja a megfelelő terápiát.

▫️ Ha a hüvelygyulladás évente legalább 4 alkalommal jelentkezik. Ebben az esetben az orvos dönthet részletesebb kivizsgálásról (mikrobiológiai vizsgálatok), vagy hosszabb kezelésről.

▫️ Abban az esetben, ha a gyulladás terhesség alatt jelentkezik. Minden terhesség alatti hüvelygyulladást gyógyszerrel kell kezelni!

A hüvelygyulladás komoly problémát jelent a nők számára, mivel olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint a viszketés, égő érzés, kellemetlen szag és fájdalom közösülés közben. A hüvelygyulladást átélő nők gyakrabban számolnak be arról, hogy a gyulladás időszakában inkább kerülik a társasági életet, a fizikai aktivitást és a szexuális kapcsolatokat, mivel a gyulladást általános rossz közérzet, fokozott ingerlékenység, sőt szégyenérzet kíséri. Gyakoribb hüvelygyulladások esetén felmerül a kérdés, hogyan lehet megelőzni a gyulladásokat?

Egy nő, aki gyakran találkozik hüvelygyulladással, mindenképpen megérdemli az egyéni bánásmódot, ahol az ő esetéből indulhatunk ki, és közösen megtalálhatjuk a számára megfelelő megoldásokat. Az alábbiakban azonban nézzünk meg 5 tippet, amelyek megvédhetnek a visszatérő hüvelygyulladástól, sok nő kipróbálta már ezeket a tippeket. Hatásosak!

5 tipp, ami megvédhet a visszatérő hüvelygyulladástól


1. Az emésztés gondozása

Ha gyakran tapasztalunk hüvelygyulladást, fontoljuk meg, milyen az emésztésünk; szabályos, szabálytalan; gyakran van székrekedés; gyakori-e a puffadás, szellentés. Az emésztés, vagyis a bélmikrobióta a hüvely mikroflórájára is jelentős hatással van! A belekben szaporodó patogén baktériumok az urogenitális traktusba is eljuthatnak, és ott problémákat okozhatnak – beleértve a hüvelygyulladást is.

 Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás tehát az egyik feltétlenül szükséges intézkedés, ha a hüvelygyulladás megelőzéséről beszélünk! Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, a transz-telített zsírsavakat, az egyszerű szénhidrátot, az édességeket, az alkoholt és a koffeint, és gondoskodjunk az egészséges zsírok, komplex szénhidrátok, szezonális zöldségek és gyümölcsök, gyógynövények, fűszerek és fermentált élelmiszerek megfelelő beviteléről. Rendszeresen fogyassunk olyan ételeket, amelyek lúgosítják a szervezetet: kókuszvíz, datolya, mazsola, spenót, fokhagyma, hagyma, zöld tea, pitypang, csalán, fahéj és gyömbér. Fontoljuk meg a minőségi probiotikumok hozzáadását is. A rendszeres fizikai aktivitás és a belek felmelegítése meleg italok ivásával vagy melegítőpárnák használatával szintén javítja az emésztést.

2. Mondjunk búcsút az eldobható napi tamponoknak és betéteknek

A hüvelygyulladást gyakran az eldobható napi tamponok és betétek használata okozza vagy súlyosbítja. A hüvely nedves, az ágyékban valamivel magasabb a testhőmérséklet, és ha mesterséges anyagokból készült betétet helyezünk a külső nemi szervekre, a nyálkahártya és a bőr már nem lélegzik, és mindez ideális feltételeket teremt a hüvelyben patogén gombák növekedésének, amelyeknek szaporodásukhoz éppen erre van szükségük - páratartalomra és magas hőmérsékletre. 


Nők, akiknek gyakori hüvelygyulladásuk volt, és az eldobható tampont és betétet természetes anyagokból készülttermékekre cserélték; menstruációs kehely, egészségügyi betét, menstruációs bugyi, az esetek 60-80%-ában arról számolnak be, hogy már nem tapasztalnak hüvelygyulladást.

3. Higiénia odalent

Ne használjunk szappant az intim ápoláshoz, mivel a hüvely magától megtisztul. Az intim szappant csak a nemi szervek külső részére - a szeméremajkak után - lehet használni. Az intim szappan a hüvely belsejében megváltoztatja a pH-ját, ami csak egy másik tényező a hüvelygyulladás kialakulásában vagy a tünetek súlyosbodésében. 

Kerüljük a nemi szervek területének borotválkozását, mert ez mikrosérüléseket (apró sebeket) okoz a bőrön, ami jó táptalaj a gombáknak és baktériumoknak. Végül, de nem utolsósorban a szeméremszőrzet mechanikai védelemként is szolgál a mikroorganizmusok hüvelybe jutása ellen. Ha gyulladás kezelésére krémeket vagy hüvelycseppeket használunk, ügyeljünk arra, hogy minden nap alaposan öblítsük ki a hüvelyt langyos vízzel, és ezzel mossuk le az utolsó alkalmazás óta fel nem szívódott és a bőr felületén maradt terápiás rétegeket. Mosás után alaposan töröljük le és szárítsuk meg a nemi szervek külső részét, és vegyünk fel száraz pamut alsóneműt.

4. Szexuális kapcsolatok

A visszatérő hüvelygyulladás első szabálya: legyen egy szexuális partnerünk! A szexuális partnerek gyakori cseréje és ezáltal a különféle mikroorganizmusok átadása és befogadása növeli a hüvelygyulladás kialakulásának lehetőségét. Minden szexuális aktus után vizelésre van szükség, hogy egyes mikroorganizmusok mielőbb eltávolíthatók legyenek az urogenitális traktusból. Ezután langyos vízzel mossuk le a nemi szervek területét, szárítsuk meg jól, és vegyünk fel tiszta pamut alsóneműt.

5. Kényelmes, természetes anyagokból készült ruhák viselése

Használjunk kényelmes és pamut alsóneműt. Kerüljük a tangabugyit, mert naponta többször belevághat a hüvely nyálkahártyájába, és tovább irritálhatja azt, és ott mikro károsodást okozhat. Ezenkívül tangabugyi viselése esetén nagyobb az esélye annak, hogy a baktériumok a végbélnyílásból a hüvely nyálkahártyájába kerüljenek. Ahelyett, hogy gyakran viselnénk szűk nadrágot (farmer, leggings), vegyünk fel többször széles pamutnadrágot vagy szoknyát, mivel az ilyen ruhák nagyobb légáteresztést tesznek lehetővé. A hüvely jobb szellőztetése is segít a fehérnemű nélküli alvásban.


Végül megosztok veletek még egy jó szándékú tanácsot; figyelemmel kísérjük menstruációs ciklusunkat, és jegyezzük fel megfigyeléseinket – beleértve a hüvelygyulladás tüneteinek megjelenését is. Ez a módszer segít felfedezni, hogy a menstruációs ciklus mely szakaszában fordul elő leggyakrabban a gyulladás. Így még jobban felkészülhetünk a menstruációs ciklus ezen szakasza előtt; megelőző intézkedéseket tehetünk, és ezzel segítjük megelőzni a gyulladás kialakulását.


A intim fertőzéseket megelőzheted a Her Biotic mikrobiológiai kultúrákkal, amelyeket a nők minden igényünket szem előtt tartva hoztunk létre. Ezek 6 gondosan kiválasztott törzset tartalmaznak, amelyek fontosak a bélmikrobióta szabályozásában. Ezek a kiválasztott törzsek az intim mikrobiótában is megtalálhatóak, így a Her Biotic kapszulák szedésével egyszerre biztosítod az egészséges emésztést és bélflórát, valamint az intim gyulladások megelőzését. A kapszulákhoz tőzegáfonya kivonat és D-Mannóz is hozzá lett adva, hogy segítsen megelőzni a hólyaghurutot. 


Források:

▫️ Gunter, J. (2019) The vagina bible. New York: Citadel press.

▫️ Hillgers, T.W. (2010) The NaPro Technology Revolution: Unleashing the Power in a Woman's Cycle. New York: Beaufort Books.

▫️ Leparski, S. (2019) The happy hormone guide. Bend: Blue Star Press.

▫️ Takač, I., Geršak, K. és munkatársai (2016) Nőgyógyászat és perinatológia. Első kiadás. Maribor: Orvostudományi Kar.




Ajánljuk
background
163 Vélemény
Her Biotic
30 Kapszula
Készleten

/ 1 hónapra elég / ** 283 Ft ** naponta

A HerBiotic a mikrobiális kultúrák, a gyümölcs oligoszacharidok, vörösáfonya kivonat és a D-mannóz egyedülálló keveréke, amelyet kifejezetten fiatal és érett nők igényeinek és természetének megfelelően hoztunk létre. Gondosan összekevertünk 6 probiotikus törzset, amelyek elősegítik a bél és a hüvely mikrobióta egyensúlyát. A vörösáfonya kivonat és a D-mannóz elősegíti a hólyag egészségét és segít megelőzni az urogenitális traktus fertőzését.

8.490 Ft
Hasonló cikkek
8 étel, amely segít a női hormonok szabályozásában
A hormonok olyan anyagok, amelyek az egészségét és jólétét irányítják. Amíg egyensúlyban vannak zökkenőmentesen végzik el ...
A bél szerepe a fájdalmas menstuáció alatt
A statisztikák szerint 4 nőből 3 tapasztalnak menstruáció előtti tüneteket, köztük intenzív fájdalmat a has alsó táján, am...
Elég a probiotikus ételek fogyasztása az egészséges bélrendszer fenntartásához?
Ma már nem kétséges, hogy az egészséges bélflóra gondozása az erős immunrendszer, a rendezett emésztés, a tiszta gondolato...